Webbplatsens överlägg

Flughuva och flugtäcke skyddar din häst – håll insekterna borta

Under varma månader kan flugor och andra insekter bli en riktig plåga för hästar. För att skydda din häst från irriterande flugor, myggor och knott är en flughuva och ett flugtäcke effektiva lösningar. Dessa produkter är speciellt framtagna för att ge hästen skydd mot insekter, samtidigt som de erbjuder komfort och rörelsefrihet. I den här artikeln går vi igenom varför du bör överväga att använda flughuva och flugtäcke för din häst, samt hur de hjälper till att skydda mot bett och irritation.

Varför behöver din häst en flughuva?

En flughuva är en enkel men effektiv produkt som täcker hästens huvud och skyddar de mest utsatta områdena – ögonen, öronen och ibland även mulen – från insekter. Flughuvor är vanligtvis tillverkade i slitstarkt nätmaterial som släpper in luft, men inte insekter, vilket gör dem bekväma för hästen att bära även under varma dagar.

1. Skydd för ögonen

Hästar är känsliga för insekter runt ögonen, och flugor kan ofta orsaka irritation eller till och med infektioner som ögoninflammation. Genom att använda en flughuva minskar risken för att flugor sätter sig runt hästens ögon, vilket bidrar till bättre ögonhälsa och mindre obehag för hästen.

2. Skydd för öronen

Många flughuvor är utrustade med extra skydd för öronen, vilket är särskilt viktigt för hästar som är känsliga för flugor i detta område. Insekter som biter eller irriterar hästens öron kan orsaka stor frustration och klåda, vilket en flughuva kan förhindra.

3. Komfort och rörelsefrihet

Moderna flughuvor är designade för att ge hästen maximal komfort och rörelsefrihet. De är lätta och ventilerande, vilket betyder att hästen kan bära dem under långa perioder utan att känna sig besvärad eller överhettad. De är även enkla att sätta på och ta av, vilket gör dem praktiska i daglig användning.

Fördelarna med ett flugtäcke

Ett flugtäcke fungerar som ett skydd över hästens kropp, och täcker vanligtvis rygg, mage och sidor. Flugtäcken är tillverkade i ett speciellt nätmaterial som skyddar hästen från insekter, samtidigt som det är lätt och luftigt för att förhindra överhettning.

1. Heltäckande skydd

Med ett flugtäcke får hästen ett omfattande skydd mot insekter som annars kan bita och irritera huden. Flugtäcken täcker större delen av hästens kropp och hjälper till att hålla flugor, myggor och andra insekter borta från både känsliga och stora hudytor.

2. Skydd mot solbränna

Vissa flugtäcken erbjuder även skydd mot UV-strålar, vilket kan vara en fördel för hästar med känslig hud eller ljus päls som lätt kan bli solbrända. Detta ger ett extra skydd under varma och soliga dagar, när hästen tillbringar mycket tid ute på betet.

3. Minskad stress för hästen

Hästar som ständigt blir bitna eller trakasserade av insekter kan uppleva stress och oro, vilket i sin tur kan påverka deras välmående och prestation negativt. Genom att använda ett flugtäcke kan du minska stressen för hästen och skapa en mer avslappnad miljö, oavsett om den är i hagen eller på ridbanan.

Hur väljer du rätt flughuva och flugtäcke?

Det finns flera olika modeller av flughuvor och flugtäcken på marknaden, och det är viktigt att välja rätt modell för just din häst. Här är några faktorer att tänka på när du gör ditt val:

1. Passform och storlek

Passformen är avgörande för att både flughuva och flugtäcke ska ge optimalt skydd och vara bekväma för hästen. Se till att välja rätt storlek och modell som sitter bra på din häst. Flughuvan ska sitta tätt nog för att förhindra att insekter kommer in, men samtidigt inte vara för stram så att den orsakar obehag. Flugtäcket bör täcka hästens kropp utan att hindra dess rörelsefrihet eller orsaka skav.

2. Material och ventilation

Både flughuvor och flugtäcken är vanligtvis tillverkade av nätmaterial som är lätt och ventilerande. Välj produkter som är gjorda av högkvalitativa och hållbara material som tillåter bra luftcirkulation, särskilt under varma sommardagar. Detta hjälper hästen att hålla sig sval och bekväm, samtidigt som den är skyddad mot insekter.

3. Extra funktioner

Vissa flughuvor och flugtäcken kommer med extra funktioner, som UV-skydd eller specialdesignade maggjordar som håller täcket på plats. Tänk också på om du vill ha en flughuva med skydd för mulen eller öronen, beroende på var din häst är mest känslig för insektsbett.

Skötsel av flughuva och flugtäcke

För att säkerställa att din hästs flughuva och flugtäcke håller länge och fortsätter att ge optimalt skydd är det viktigt att regelbundet rengöra och kontrollera dem för skador.

  • Rengöring: Flughuvor och flugtäcken bör tvättas regelbundet, särskilt under sommarmånaderna när de används dagligen. Följ tillverkarens tvättråd för att säkerställa att materialet håller sig intakt.
  • Kontrollera för slitage: Se till att kontrollera flughuvan och flugtäcket för eventuella revor eller skador som kan ha uppstått under användningen. Ett trasigt täcke eller en sliten flughuva kan minska effektiviteten och skyddet.

Sammanfattning

Att använda en flughuva och ett flugtäcke är ett enkelt och effektivt sätt att skydda din häst mot irriterande insekter under de varmare månaderna. Dessa produkter ger ett omfattande skydd för både huvud och kropp, vilket förbättrar hästens komfort och minskar stressen som orsakas av flugor och andra insekter. Genom att välja rätt passform och material för din häst, samt underhålla utrustningen på rätt sätt, kan du se till att din häst förblir skyddad och bekväm hela sommaren.

Lämna ett svar