Enligt de svenska myndigheternas kostrekommendationer måste de allra flesta svenskar äta mer grönsaker, frukt och fullkornsprodukter och minska fettintaget för att vi ska bli en friskare nation. Men inte alla håller med om detta. Faktum är att vad som är en hälsosam kost har alltid diskuterats i media. Människor har aldrig varit mer intresserade av olika typer av dieter som skiljer sig från myndigheternas rekommendationer. Det är ibland svårt att hänga med och veta vilken typ av diet man ska följa.
I de flesta fall ger den klassiska tallriksmodellen som vi alla har fått lära oss sedan lågstadiet en bra bild av kostråd som tillhandahålls av Livsmedelsverket och är en god vägledning för de flesta. Dessa förslag gäller dock inte för alla, men för vissa människor är de mycket personliga. Enligt forskning påverkar kosten oss på olika sätt, beroende på de gener som varje person har. För vissa människor kan det till exempel vara avgörande att begränsa kolesterolintaget.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan upp till 80% av hjärt-kärlsjukdomar, 90% av all typ 2-diabetes och 30% av alla cancerformer förhindras genom att förbättra sina matvanor, sluta röka och träna regelbundet.
Vad gör en kostrådgivare?
Det finns mycket information om kost och hälsa på Internet, vilket kan vara överväldigande för många människor. Huvuduppgiften hos en diplomerad kostrådgivare är att vägleda sina kunder att fatta rätt beslut för att förändra den personens liv.