I nästa vecka infaller midsommarafton som för många innebär festligheter, träffa vänner/familj, god mat, dansa runt midsommarstången och supa sig full till gamla klassiska snapsvisor. Att hålla i en midsommarfest är inte helt lätt, då det är många saker som måste förberedas. Allt går tyvärr inte att förbereda helt, utan vissa moment måste göras på midsommarafton. En av dessa saker som måste göras på midsommarafton är att grilla köttet. Det som går att förbereda redan dagen innan gällande köttet är att marinera det. Då hinner marinaden tillföra mycket smak till köttet. (Se receptet längst ned på sidan för ett förslag till ett enkelt recept på marinad). När dagen är kommen och gästerna börjar anlända kan det vara dags att göra de sista förberedelserna inför grillningen. Det allra viktigaste är att se till att köttet har rumstemperatur innan det läggs på grillen. Detta minskar risken för krångel vid grillningen. När man grillar är det en god idé att ha en yta på din grill som inte är så varm, detta på grund av att man inte vill att de färdiga köttbitarna ska bli kalla innan de ska serveras. En gasolgrill passar utmärkt för att grilla till många personer, medans kolgrillen passar bäst för lite mindre sällskap.
Till det de flesta grillade köttbitar passar det utmärkt med färskpotatis, en god kall sås och en fräsch sallad. Både stora som små älskar grillad mat och ingen kommer gå missnöjd därifrån.
Recept på en enkel marinad som passar nötkött och kyckling
Detta är en väldigt god marinad som passar perfekt för nötkött eller kyckling. Syran i lime och citron ser till att köttet blir mört och gott, samt ger en god citrussmak till köttet.
- 1 citron
- 1 lime
- 3 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk ljus sirap
- 2 tsk soja
- salt
- peppar
- timjan
- Riv ner citronskalet och pressa saften ur limen i en skål.
- Rör ihop övriga ingredienser
- Färdigt! Låt nu köttet marinera i minst ett par timmar, men helst över natten.